HRV    ENG
Izbornik   
Europska unija - zajedno do fondova

Aktualno

2.2.2022.

2. Winter Wetlands Bike Tour

Danas, 2. veljače 2022. godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije organizirala je 2. zimsku biciklijadu pod nazivom Winter Wetlands Bike Tour.

Prije biciklijade, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko–podravske županije, Tatjana Arnold Sabo pozdravila je sve nazočne, a voditelj bioistraživačke stanice, Vladimir Juhaz, održao je prezentaciju o Svjetskom danu vlažnih staništa i provedenom zimskom prebrojavanju ptica vodarica na području Virovitičko-podravske županije.

Biciklijada je započela u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima, a nastavljena biciklističkom rutom uz rijeku Dravu na području općine Čađavica. Tijekom vožnje, sudionici su prolazili područjem vlažnih staništa i zaustavljali se na mjestima koja su  predviđena za odmor posjetitelja s direktnim pristupom rijeci Dravi.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače, na dan kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja. Ramsarska konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvarnih staništa na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. Do sada joj je pristupilo 172 zemlje članice, koje su čak 2435 područja proglasila vlažnim područjima od međunarodnog značaja i koja ukupno zauzimaju površinu od 254 685 425 hektara.

Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991. godine, a na Ramsarskom popisu su parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te ribnjaci Crna Mlaka u Jastrebarskom i Delta Neretve.

Svjetski dan močvarnih staništa ove godine se obilježava pod motom Očuvanje vlažnih staništa za ljude i prirodu, odnosno Vrednuj – upravljaj – obnavljaj – voli. Tema je odabrana kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti očuvanja i održivog korištenja močvara za zdravlje ljudi i opstanak cijelog planeta. Cilj kampanje 2022. godine je pokrenuti i usmjeriti ulaganja i aktivnosti za spašavanje svjetskih močvara, kao i obnovu već degradiranih. Vlažna staništa su ključna za ublažavanje klimatskih promjena i očuvanje bioraznolikosti - ona su temelj održive budućnosti za ljude i prirodu.

Odaberi datum pretrage:

Pretraži