HRV    ENG
Izbornik   
Europska unija - zajedno do fondova

Aktualno

21.5.2022.

22. svibnja – Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti

Međunarodni dan biološke raznolikosti proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine, kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju, a obilježava se svake godine kao spomen na 22. svibnja 1992., datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Logo pod kojim se ove godine obilježavaju ovi značajni datumi je Gradimo zajedničku budućnost za život / Building a shared future for all life.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ove godine obilježava ove značajne datume uključivanjem  u veliku europsku akciju , ALIEN CSI BIOBLITZ 2022 koja se od 20.-22. svibnja 2022. godine provodi  na području Europe, a cilj joj je edukacija građanstva o invazivnim vrstama te aktivno uključivanje javnosti u teme vezane za zaštitu prirode. Akcija je na području Virovitičko-podravske županije provedena u petak 20. svibnja, na području općina Čađavica i Sopje, gdje je uz rijeku Dravu evidentirana strana invazivna vrsta Prava svilenica (Asclepias syriaca).

Nakon kratke edukacije u Posjetiteljskom  centru Dravska priča o Pravoj svilenici i instaliranja mobilne aplikacije Invazivne vrste u Hrvatskoj, pomoću koje se vrši evidencija invazivnih stranih vrsta, sudionici  su se uputili na teren biciklima, kako bi i na taj način doprinijeli očuvanju biološke raznolikosti područja.

U akciji su uz djelatnike Javne ustanove i volontere, sudjelovali i djelatnici Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove VPŽ, kao i djelatnici Razvojne agencije Vidra i Poduzetničkog inkubatora VPŽ.

Odaberi datum pretrage:

Pretraži