HRV    ENG
Izbornik   
Europska unija - zajedno do fondova

Aktualno

27.7.2022.

Dravska priča dobila nove stanovnike

Od proteklog tjedna, Posjetiteljski centar Dravska priča postao je dom novim stanovnicima.

Iz Udruge za zaštitu životinja – AWAP kod Zaprešića transportirano je 5 mužjaka i 5 ženki kornjača - obične čančare (Testudo hermanni).

Kornjača čančara ili obična čančara (Testudo hermanni) jedina je kopnena kornjača u Hrvatskoj, porijeklom iz porodice kopnica. Izuzetno je značajna i zakonom zaštićena vrsta hrvatske faune. Ova vrsta kornjače primarno voli razno bilje, a rijetko se zna dogoditi da pojede kakvog crva ili puža. Može izdržati bez hrane tjednima. Žive pojedinačno, a partnere traže samo u vrijeme parenja. Rastu vrlo sporo, ali zato imaju dugi životni vijek. Neobično je otporna te izuzetno dobro preživljava razne ozljede.

Čančara je ozbiljno ugrožena promjenama koje je čovjek izazvao u okolišu, naročito na poljoprivrednim površinama koje se obrađuju pomoću mehanizacije, ali i izlovom i prodajom na crnom tržištu. Čančare su zaštićene na nacionalnoj i internacionalnoj razini (CITES Appendix II, EEC C1, Bernska konvencija Appendix B).

Prilagodba novih stanovnika na promjenu staništa, prošla je bez problema i oni će biti trajno zbrinuti u nastambi za kornjače u Dravskoj priči.

Odaberi datum pretrage:

Pretraži