HRV    ENG
Izbornik   
Europska unija - zajedno do fondova

Aktualno

23.8.2023.

Glas Slavonije: Nedaleko Drave smjestila se prvorazredna turistička atrakcija

Novim projektom planiraju se nabaviti kajaci i kanui za krstarenje rijekom, bicikli na vodi, dvije elektrosolarne brodice za 12 putnika...

 

Kada bi se putnik kroz vrijeme iz 2009. danas zatekao u "Dravskoj priči", ne bi vjerovao svojim očima. Tadašnji ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovcima bio je ruševni objekt kroz čije se krovište mogao gledati Veliki medvjed i u kojem je samo manji dio imao funkciju. Zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji, najvećim dijelom europskim, ali i sredstvima različitih ministarstava, ljetnikovac je postao prekrasan Posjetiteljski centar "Dravska priča", kojim upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Danas su tu, na 800 m², uz urede navedene javne ustanove, prostori za prezentaciju i edukaciju, bioistraživačka stanica. Tu su i bicikli, kanui, ali i edukativni CITES kutak, u kojem se mogu vidjeti tenisice ili novčanik od kože mrežastog pitona, ili bodlje dikobraza, ljuštura plemenite periske, preparirani orao škanjac, remen za sat od američkog aligatora, sve ono što je krijumčareno, a zaplijenjeno u zračnim lukama.


Prvorazredna atrakcija

 

U podrumskom dijelu može se saznati kako izgleda dabrov brlog, što se nalazi u kapljici vode... Na krovu je zimski vrt, tu su i vidikovac, suvenirnica, vrt mirisnih doživljaja, voćnjak, dječje igralište... "Dravska priča" ima ukupno 34 kreveta i pravi je hit za organizirane skupine izviđača, školarca, studenata, umirovljenike, ali i sve one koji žele osjetiti nedirnutu prirodu, jer Drava je na samo desetak minuta hoda, biciklom i brže.

Cijeli je prostor dio europske ekološke mreže Natura 2000, dio prekograničnog Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Osim što je zanimljiva mnogobrojnim turistima, sadržajnost "Dravske priče" prepoznata je i na državnoj razini, pa je dobitnik dviju prestižnih nagrada - Zlatnog i Srebrnog "Suncokreta ruralnog turizma", kao i nagrade Simply the Best, koju dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Iza svega navedenoga vrijedni su djelatnici "Dravske priče", predvođeni ravnateljicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Tatjanom Arnold Sabo, koja je i najznačajniji kreator svega onoga što se ovdje može doživjeti.

- Nije to bio lagan posao, no uz potporu Virovitičko-podravske županije, ministarstava, angažman naših vrijednih djelatnika, radili smo korak po korak. Prvo smo zgradu stavili pod krov, pa krenuli u uređenje unutrašnjosti, okoliša, podruma. Danas je Posjetiteljski centar "Dravska priča" jedna lijepa priča, ali još uvijek nije potpuno završena – kazuje ravnateljica Arnold Sabo.

Za svaki dio ovog projekta "Dravska priča" imala je punu potporu Virovitičko-podravske županije.

- Sjećamo se kako je ovo zdanje izgledalo nekad i vidimo kako ono izgleda danas. Sredstvima Virovitičko-podravske županije, Europske unije, Vlade RH te velikim entuzijazmom ravnateljice Tatjane Arnold Sabo, koja je nesebično cijelu sebe dala u ovaj projekt, Posjetiteljski centar "Dravska priča" danas je prvorazredna turistička atrakcija, nezaobilazna destinacija na Plemićkoj ruti Slavonije i Podravine. Ovo je primjer kako se ruralni prostor uz očuvanje prirode može razvijati, što Slavonija svojim sadržajnim cjelinama može ponuditi u razvoju kontinentalnog turizma – kaže virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Ali ta će priča imati nadogradnju. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ-a, uz partnere, Virovitičko-podravsku županiju i Općinu Pitomača, na NPOO je prijavila 3.937.359,29 eura vrijedan projekt "Drava kao nadahnuće", kojim se planira unaprijediti turistička infrastruktura u "Dravskoj priči" te u Centru za posjetitelje Križnica, kojim također gospodari navedena javna ustanova, a gdje je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno više od 4000 posjetitelja.

Biološko jezero

- Cilj je projekta unaprijediti, razviti i prilagoditi turističku infrastrukturu Posjetiteljskog centra "Dravska priča" i Centra za posjetitelje Križnica provedbom projektnih aktivnosti kroz razvoj novih sadržaja i stvaranje infrastrukturnih preduvjeta za dodatne oblike turizma na području VPŽ-a za sve ciljne skupine - od domaćih posjetitelja, djece i mladih, ljubitelja aktivnog odmora i prirode, do glazbenika i slikara... - naglasila je Tatjana Arnold Sabo.

Na krovu "Dravske priče" postavit će se fotonaponska elektrana, nadogradit će se multimedija i postojeći hologrami, izgraditi nova dječja igrališta.

- "Dravska" priča i Centar na Križnici dobit će biološko jezero, gdje će se koristiti biološke filtracije bez upotrebe dezinfekcijskih sredstava, koje će moći koristiti i plivači neplivači. Tu je i nabava po deset kajaka i kanua za turističko krstarenje Dravom, gradnja triju pontona, u Noskovcima, Terezinom Polju i Križnici. Na njima će se nakon plovidbe Dravom moći odmoriti – taksativno je nabrojala Arnold Sabo.

Osim toga, projektom se planira i nabava bicikala na vodi, dvije elektrosolarne brodice za 12 putnika, šest električnih vozila i deset električnih bicikala... Sve to dio je strateških prioriteta Virovitičko-podravske županije, ulaganja u zelenu tranziciju i turističku infrastrukturu, kvalitetno upravljanje prostorom i okolišem, jer turistički potencijali Virovitičko-podravske županije baziraju se na tri reljefno bogate prirodne cjeline - Papuku, Bilogori i rijeci Dravi. (Tekst: Dijana Stanić Rešicki, foto: Kristijan Toplak)

Odaberi datum pretrage:

Pretraži