HRV    ENG
Izbornik   
Europska unija - zajedno do fondova

Aktualno

14.8.2023.

Glas Slavonije: U prirodu pustili mlade bijele rode rođene u Centru

Povijesni je to trenutak jer su to prve rode koje su se izlegle i othranjene u Oporavilištu

Glas Slavonije prošloga je tjedna objavio priču o novim stanovnicima perivoja Posjetiteljskog centra Dravska priča u Noskovcima - dva orla štekavca koja su zbog prijašnjih ozljeda trajno nesposobna za povratak u prirodu i tri mlade bijele rode koje su se izlegle u noskovačkom oporavilištu za rode.

Upravo na dan kad je ta priča objavljena djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije pustili su u prirodu spomenute mlade bijele rode.

                                         

- Unatoč iskustvu u oporavljanju i vraćanju bijelih roda u prirodu, današnje puštanje mladih roda za Javnu ustanovu je od posebnog, pa i povijesnog, značenja. Naime, puštene jedinke prve su rode koje su se izlegle i othranjene su u Oporavilištu za bijele rode u Dravskoj priči - kaže ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo.

Prije nego što su mlade rode puštene u prirodu da se pripreme za seobu, one su prstenovane, što će pridonijeti praćenju tih jedinki. Za lokaciju puštanja odabrane su poljoprivredne površine u neposrednoj blizini Dravske ulice u Virovitici, koje su poznato okupljalište bijelih roda u Virovitičko-podravskoj županiji. Puštene su s ciljem što brže i lakše prilagodbe na život na otvorenom, uz neizostavnu pomoć okupljenih bijelih roda iz prirode.

                                         

Posjetiteljski centar Dravska priča ima sadržaje namijenjene za djecu i mlade u okviru provedbe programa škole u prirodi, kao i različite oblike terenske nastave za studente, Školu uz rijeku, programe za ljubitelje prirode, zdravog života i rekreativce za grupnih ili individualnih posjeta. Pruža uslugu provedbe verificiranog programa škole u prirodi, smještaja, stručnog vodstva, kao i različitih dodatnih sadržaja za edukaciju i aktivno provođenje slobodnog vremena. (Tekst: Petar Žarković)

Odaberi datum pretrage:

Pretraži