HRV    ENG
Izbornik   
Europska unija - zajedno do fondova

Aktualno

11.10.2022.

Kontrola stabala u perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča

Dana 10. listopada 2022. godine u suradnji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije  i tvrtke Arboring provedena je kontrola dijela dendrološke raznolikosti u perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča.

S ciljem ocjene biomehaničkog stanja,  izvršena je detaljna kontrola na jednom od stabala  klena (Acer campestre), malolisne lipe (Tilia cordata.) i stablu sive topole (Populus canecens) uz pomoć soničnog 3D tomografa. Rezultati dijagnostike stabala ukazali su na potrebu provedbe različitih zahvata u cilju poboljšanja stanja stabala, a samim time i njihovog očuvanja.

Procjena starosti stabala rađena je na temelju metode uzimanja izvrtaka Presslerovim svrdlom te analizom prosječnog debljinskog prirasta u proteklom razdoblju.  

Uz detaljnu kontrolu, provedena je i vizualna kontrola stabla ginka (Ginko biloba), poljskog jasena (Fraxinus angustifolia) i javora mliječa (Acer platanoides) kojom su detektirani dijelovi stabala na kojima je potrebno provesti zahvate orezivanja s ciljem poboljšanja stabilnosti stabala, okolišnih uvjeta te sigurnosti za posjetitelje.

Zahvati će biti provedeni u predstojećem razdoblju u duhu veteranizacije odnosno „umjetnog“ stvaranja staništa na disfunkcionalnim dijelovima stabala.

Rezultati procjene starosti:

Klen (Acer campestre) – 140 godina

Malolisna lipa (Tilia cordata) – 130 godina

Siva topola (Populus canecens) – 130 godina

 

Odaberi datum pretrage:

Pretraži