HRV    ENG
Izbornik   
Europska unija - zajedno do fondova

Aktualno

19.8.2020.

Nova lica Posjetiteljskog centra Dravska priča

U sklopu provedbe projekta Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode, raznim slikarskim tehnikama oslikane su površine unutar objekta i u perivoju. Sve motive oslikao je poznati 3D umjetnik Filip Mrvelj iz Slavonskog Broda, trenutno sa berlinskom adresom.
 

Ulaz u podrumski dio objekta – Izvori Mure, Drave i Dunava

 

Oslikane su zidne i stropne površine, a izvori rijeka se iz gornjeg dijela stepeništa slijevaju prema donjem dijelu, gdje se vizualno spajaju. Na desnoj strani stubišta se nalazi prikaz izvora Mure koja se ulijeva u Dravu, a na lijevom zidu se nalazi izvor Dunava. Središnji dio, prije ulaza u multimedijski postav, prikazuje ušće Drave u Dunav kod Aljmaša.

 

 

Prostor ispod stubišta u prizemlju objekta – Dravske šume vila i vilenjaka

 

 

Tehnikom anamorfnog slikarstva, oslikane su zidne i stropne površine (ispod i oko stubišta). Oslikavanje ovog prostora na atraktivan način prezentira dio tradicijske baštine i vjerovanja stanovnika uz Muru i Dravu da su vile i vilenjaci „sile prirode“, koje žive tu pored nas i često, mada toga nismo svjesni, utječu na naše živote...

 

 

Istočni ulaz u prizemlje objekta – Čudesna šuma

 

 

Tehnikom digitalnog slikarstva sa tiskom na foliju, uređen je prostor hodnika u prizemlju s istočne strane objekta. Naziv teme Čudesna šuma je pokušaj da se na malo drugačiji način prezentira izuzetna biološka raznolikost, vrijednost i važnosti očuvanja šumskih sustava Republike Hrvatske. Slikarskim tehnikama postignut je efekt dubine, tako da posjetitelj prolazeći hodnikom, ima dojam da hoda šumom, našom čudesnom šumom.

 

 

3D grafit na glavnom kolnom ulazu u Centar - Glavni tok rijeke Drave

 

 

Na ovoj površini prezentiran je glavni tok rijeke Drave, sa brojnim biološkim i krajobraznim posebnostima - strme, ali i prostrane pješčane obale, bogatstvo ptičjih vrsta, ali i suživot čovjeka sa svojom rijekom. 3D dojam rijeke Drave postiže se kamerom, odnosno lećom fotoaparata ili mobitela, iz označene točke na ulazu u perivoj Posjetiteljskog centra Dravska priča. Motiv se nastavlja meandrom iza istočnog ulaza u Centar u kojem su smješteni labudovi, a nastavlja se spojem sa dravskim rukavcem sa sjeverne strane Centra.

 

 

3D grafit sa sjeverne strane Centra – Dravski rukavac

 

 

Rukavci rijeke Drave obiluju brojnim biljnim i životinjskim vrstama, pa tako i ovaj, nastao u Dravskoj priči. Dominantni motiv ovog grafita je orao štekavac, jedna od brojnih vrsta ptica koje obitavaju u ovom području i čine ga prepoznatljivim u svijetu.

 

Odaberi datum pretrage:

Pretraži