HRV    ENG
Izbornik   
Europska unija - zajedno do fondova

Aktualno

3.8.2022.

PUTNI KOFER: KAMO NA IZLET S KLINCIMA? FASCINANTNA DRAVSKA PRIČA KOD SVAKOG DJETETA MOŽE PROBUDITI ISTRAŽIVAČKI DUH I ŽELJU ZA OČUVANJEM PRIRODE

Maštovit obiteljski izlet uz kreativnu animaciju klinaca san je svakog roditelja, a Hrvatska srećom ima brojne destinacije koje posjeduju sadržaje prilagođene djeci. Jedna od najboljih nalazi se 180 kilometara od Zagreba, tik uz desnu obalu rijeke Drave, na imanju na kojem je u 19. stoljeću grof Janko Drašković sagradio svoju ljetnu rezidenciju. Posjetiteljski centar Dravska priča je fascinantno mjesto u kojem žive vilenjaci, vilinski leptiri, vodendjevojčice, kukci, leptiri i rode, a njihov interaktivan postav odvest će vas u carstvo magije koje se isprepliće s dodirom netaknute prirode. Na jedan dan vaši klinci ovdje mogu postati znanstvenici proučavajući uzorke u bio istraživačkoj stanici, družiti se s omiljenim pticama u oporavilištu za rode, vidjeti kako žive kukci u jedinstvenom hotelu, igrati se na dječjem igralištu te upoznati biljni i životinjski svijet oko rijeke Drave kroz niz vizualno zanimljivih prezentacija.

 

U ŠARMANTNOM DNEVNOM BORAVKU UPOZNAJTE SOVE I SAZNAJTE ZAŠTO SU ŠIŠMIŠI VAŽNI ZA OČUVANJE EKO SUSTAVA

 

Jedan od najljepših prostora u Posjetiteljskom centru Dravska priča zasigurno je dnevni boravak, poznatiji kao svijet sova. Cijela je ova intrigantna prostorija tematski uređena, na zidovima su poredane fotografije ptica grabežljivica kao u pravom engleskom parlamentu, a posjetitelji imaju priliku doznati sve o njihovom životu. U svijetu postoje čak 134 vrste sova, u Europi ih imamo 13, od čega 10 vrsta u Hrvatskoj. Uz stručnu literaturu možete se dodatno informirati i provjeriti zašto ih često povezujemo s mitovima i legendama poput one da sove donose smrt.

U nekim kulturama sove jako cijene, u nekima ih se boje, a ista je situacija i s vrstom koja je nastradala kao glavni krivac za širenje pandemije u svijetu. Nakon godinu i pol hajke, pokazalo se da virus nisu prenijeli šišmiši koji čine četvrtinu broja sisavaca na svijetu. Putem hologramske priče saznajte zašto su ove životinje važan dio svjetskih ekosustava, kako sudjeluju u prirodnom obnavljanju tropskih šuma i oprašivanju niza biljaka koje cvatu noću. Iako su jedna od najviše proganjanih i najmanje proučenih životinjskih vrsta, njihova je priča zaista impresivna.

 

 

Lijepo uređeni prostor na ulazu u centar.

 

 

DRAVSKE VILE I LEGENDA O RIJEČNOJ LJUBAVI

 

Vjerujete li u postojanje mitoloških bića? Sigurno su vam mame i bake pričale o vilama dugih kosa koje neumorno plešu u svojim bijelim haljinama na zelenim proplancima i livadama, a jednu od takvih priča pronaći ćete u posebno uređenom dijelu centra koji je posvećen upravo ovim zanimljivim bićima. Ljudi su ih stoljećima smatrali silama prirode, sve one pojave koje se nisu mogle objasniti poput iznenadne grmljavine, promjene vremena i vjetrova u polju pripisivali su njihovim djelima.

Sve je to bila inspiracija za stvaranje legende o riječnoj ljubavi. Priča o Bugi i Janu, dravskoj vili koja se smatra zaštitnicom živog svijeta oko rijeke Drave i vilenjaku s Mure, odvest će vašu djecu u čaroban svijet mašte i čarolije te im omogućiti da pobliže upoznaju svoje omiljene likove iz bajki. Smjestite se u prelijepi prostor ispod stubišta, uživajte u društvu mitoloških bića i ne zaboravite da vile plešu poznati vilinski ples koji očarava i začarava.

 

DIVNE SPAVAONICE S MOTIVIMA ZAŠTITE PRIRODE I ZIMSKI VRT ZA POTPUNO UŽIVANJE

 

Osim atraktivnih sadržaja namijenjenih djeci i odraslima, Posjetiteljski centar Dravska priča ujedno je i hostel pa možete prespavati u jednoj od lijepo uređenih soba. Cvjetić, ribica, leptirić, listić – svaka od spavaonica prikladno je uređena s motivima zaštite prirode, imaju ukupno 34 ležaja (četiri višekrevetne spavaonice i dvije jednokrevetne sobe) i idealan su odabir za osnovnoškolsku djecu koja pohađaju „Školu u prirodi“, studente i turiste koje zanima priroda, ali i ljubitelje aktivnog tipa turizma jer ovaj je kraj prepun mogućnosti. Iznajmite bicikl i pedalirajte kroz raskošnu prirodu i uređene staze, provozajte se kanuima ili jednostavno uživajte u miru i tišine europske Amazone.

Odmoriti možete i u prekrasno uređenom zimskom vrtu na krovištu zgrade koji će vas osvojiti divnim ambijentom. Tu posjetitelji borave od jeseni do proljeća, a dok maštate u najljepšoj zelenoj oazi zavaljeni u udobnom kauču ili fotelji – klincima su na raspolaganju mnogobrojni kvizovi pa je zabava itekako zagarantirana!

EDUKATIVAN KUTAK O LEPTIRIMA I TRGOVINI PREDMETIMA OD ZAŠTIĆENIH VRSTA

 

Još jedna od tematski uređenih prostorija je kutak leptira u kojem možete saznati sve o njihovom životnom ciklusu. Leptiri su uvijek dobrodošli gosti u dvorištu, ne samo da će ga ukrasiti svojom ljepotom, nego će i oprašivati biljke. Na području Republike Hrvatske zabilježeno je čak 3.000 vrsta, od čega 2.800 noćnih koji imaju izuzetno važno mjesto u ekosustavu. Njihova prisutnost može približno ocijeniti stanje i očuvanost okoliša, izvor su hrane mnogim grabežljivcima i pozitivno utječu na čovjekovu percepciju prirode.

Osim leptira, velika se pozornost pridaje svim zaštićenim biljkama i životinjama. To ćete najbolje doživjeti u edukativnom kutku koji posjetitelje upoznaje s trgovinom određenih vrsta te predmeta od njih, koja je u svijetu financijski moćna poput trgovine oružjem i ljudima. Imat ćete priliku vidjeti stvari koje su zaplijenjene na aerodromima i graničnim prijelazima poput tenisica i novčanika od mrežastog pitona, ogrlica s koraljima, remena za sat od američkog aligatora… Svi ovi predmeti čuvani su u ministarstvima do okončanja sudskih procesa i prekršaja, a danas posjetitelje educiraju da se takve stvari ne trebaju kupovati u inozemstvu te da ih se ne pokušava unijeti u zemlju. Kako bi se smanjio pritisak na okoliš, Hrvatska je potpisala konvenciju s gotovo 200 zemalja na svijetu koja pokušava spriječiti ovakav tip trgovine. Sličan postav može se vidjeti u Nacionalnom parku Brijuni i na zagrebačkom aerodromu.

 

OPORAVILIŠTE ZA RODE I VRT MIRISNIH DOŽIVLJAJA

 

Ništa manje impresivan nije niti vanjski dio centra u kojem možete pronaći oporavilište za bijele rode, one koje su zbog medicinskih razloga nesposobne za samostalan boravak u prirodi. Tu je i Vrt mirisnih doživljaja u kojem rastu različite sorte cvijeća i aromatičnog bilja uz koje su postavljene table na kojima je dodatak Brailleovog pisma pa ih slabovidne osobe mogu dotaknuti i pročitati. Djeci je na raspolaganju i igralište koje za cilj ima educirati o važnosti sortiranja otpada. Najmlađi tako uče o štetnosti plastike te kako u prirodi uvijek trebaju pokupiti smeće i ostaviti iza sebe samo otiske svojih malenih stopala.

Zahvaljujući suvremenim postignućima tehnologije, zanimljivim hologramima i brojnim multimedijskim sadržajima, u Dravskoj priči posjetitelji zaista mogu uroniti u bogato carstvo prirode i na nesvakidašnji način upoznati život rijeke Drave, kao i pojedine biljne i životinjske vrste te njihove posebnosti. I vjerujte nam, ako se odlučite posjetiti ovaj centar u Noskovcima, briga za životinjama i prirodom uvući će vam se pod kožu, a klinci će vam biti zahvalni što su barem na jedan dan mogli postati poput pravih znanstvenika i istraživača koji mijenjaju svijet nabolje.

Odaberi datum pretrage:

Pretraži